Kategórie
 
 
 
 
 

Leto znamená prázdniny, výlety a dovolenky, dlhé cesty autom a k tomu zborové: “Už sme tam?” Dlhé jazdy autom môžu byť náročné, o to je to ťažšie, keď cestujete s deťmi. Najmä tie mladšie sa začnú rýchlo nudiť. Unavení rodičia im vtlačia do rúk tablet alebo mobil, aby ich aspoň na chvíľu zabavili. Deti potom prichádzajú o všetky tie krásne výhľady a dobrodružstva, pretože cestu vôbec nevnímajú.

Jazda autom je pritom skvelá príležitosť na objavovanie nových vecí, učenie sa nových aktivít a hranie rokmi overených hier. Takže popritom, ako budete baliť kufre a tašky a myslieť na to, aby ste nezabudli na nabíjačky, nájdite si čas na naplánovanie zábavy v aute. Inšpirovať sa môžete aj našimi tipmi.

Malý chlapec a dievačtko v kufri auta

Tradičné cestovateľské hry

Tieto hry sú zvyčajne jednoduché, nevyžadujú veľa vybavenia a sú vhodné pre rôzne vekové kategórie. Pravdepodobne vám ich nebude potrebné nejako zvlášť predstavovať, hneď v nich spoznáte hry, ktoré ste hrávali na rodinných výletoch s vašimi rodičmi.

  1. Abeceda

Existujú dva spôsoby, ako túto hru hrať. Vo verzii “hľadanie predmetov” je vaším cieľom pozorovať svet za oknami auta a hľadať predmety, ktoré začínajú písmenom abecedy podľa poradia. Môžete hrať individuálne alebo v tímoch. Prvý hráč, ktorý nájde predmet pre každé písmeno, vyhráva. Môže to byť napríklad autoumyváreň, cyklista, dom, električka, fontána, garáž, hrad a pod.

Cieľom verzie “hľadanie písmen” je nájsť každé písmeno abecedy vytlačené na niečom, okolo čoho prechádzate. Môže to byť tabuľka s označením mesta, obce, ulice, billboard, označenie obchodov a firiem, vlaková zástava a pod. Dôležité je, aby nájdený nápis začínal na písmeno, ktoré nasleduje podľa poradia.

Ak cestujete dlhšie, môžete hru rozdeliť na etapy a na konci každej etapy zistiť, koľko písmen sa vám podarilo nájsť. Urobte z hry súťaž a odmeňte víťaza malou cenou.

  1. Značky vozidiel

Cieľom hry je nájsť a zapísať čo najviac značiek áut, ktoré vidíte z okna auta. Pred začatím hry sa dohodnite na pravidlách. Každý hráč alebo tím potrebuje papier a ceruzku na zaznamenávanie značiek áut, ktoré vidí. 

Hra môže byť obmedzená časovo (napríklad 1 hodina) alebo vzdialenosťou (napríklad 50 kilometrov). Každá správne identifikovaná a zapísaná značka vozidla sa počíta za 1 bod. Na konci hry sa spočítajú body a vyhlási sa víťaz. Môžete pridať bonusové body za zriedkavé alebo exotické značky vozidiel.

Môžete si viesť aj štatistiky, napríklad koľko áut z každej značky ste videli. Ak máte kreatívne deti, môžete im dovoliť, aby nakreslili autá, ktoré vidia, alebo aby si vymysleli vlastné názvy pre autá, ktoré nevedia identifikovať.

 

Červené autá

Zdroj: unsplash.com

 

Inšpirujte sa: Dovolenka s rodinou? Či už sa na ňu vyberiete starou dobrou “škodovkou” alebo štartujete “bavorák”, určite nezabudnite na poistenie auta.

 

  1. Road Trip Bingo

Hra je jednoduchá a dá sa prispôsobiť rôznym vekovým skupinám. Môže vyžadovať náročnejšiu prípravu, no verte nám, čas strávený pri počítači bude stáť za to.

Pred cestou si vytlačte bingo karty pre každého hráča. Môžete si ich stiahnuť z internetu alebo si vytvoriť vlastné. Na bingo kartách by mali byť obrázky vecí, ktoré môžete vidieť na ceste, ako sú autá, kamióny, motorky, bicykle, kone, kravy, ovce, psy, mačky, stromy, domy, mosty, značky atď.

Každý hráč si drží svoju bingo kartu. Keď uvidí obrázok, ktorý je na karte, zakrúžkuje ho. Prvý hráč, ktorý zakrúžkuje všetky obrázky v jednom rade, stĺpci alebo diagonále, vyhráva.

  1. Farebné autá

Hra "Farebné auto" je jednoduchá a zábavná hra, ktorá môže pomôcť deťom trénovať pozorovacie schopnosti počas cestovania autom. Cieľ je jednoduchý: spozorovať čo najviac áut určitej farby.

Každý hráč si vyberie jednu farbu auta, ktorú bude hľadať počas cesty. Napríklad jedno dieťa si vyberie červenú a druhé modrú. Dohodnite sa na počte áut, ktoré musia vidieť, aby vyhrali, napríklad 10 áut vybranej farby.

Hráči sledujú cestu a nahlas vykríknu číslo, keď uvidia auto svojej farby. Napríklad, ak prvé dieťa vidí červené auto, zakričí "1", keď vidí ďalšie červené auto, zakričí "2" atď. Prvý hráč, ktorý uvidí a nahlási 10 áut svojej farby, vyhráva.

  1. Na čo myslím?

Prvý hráč si vyberie vec, na ktorú bude myslieť. Môže to byť čokoľvek, napríklad osoba, miesto, vec alebo zviera. Ostatní hráči sa snažia uhádnuť, na čo myslí, kladením otázok, na ktoré sa dá odpovedať áno alebo nie. Hráč, ktorý si niečo vymyslel, nesmie odpovedať na otázky "neviem" alebo "možno".

Hráči sa striedajú v kladení otázok, kým niekto neuhádne, na čo prvý hráč myslí. Môžete používať otázky typu: Je to živé? Je to väčšie ako auto? Je to herec? Je to zviera? Je to pes?

 

Tip: Turistika či kempovanie so psom? Viete, ako sa pripraviť na dobrodružstvo v prírode so svojím chlpatým priateľom?

 

3 dievčata v aute

Zdroj: unsplash.com

Hry na papieri

Hry na papieri slúžia ako účinný prostriedok na prekonanie stereotypu a nudy počas dlhých ciest autom. Mnoho hier na papieri podporuje rozvoj rôznych kognitívnych a motorických zručností u detí. Hravou formou trénujú jemnú motoriku, logické myslenie, koncentráciu a pamäť, čím prispievajú k ich komplexnému rozvoju.

Hry na papieri sú nenáročné na prípravu a nevyžadujú si žiadne špeciálne vybavenie. Stačí papier, ceruzka a v niektorých prípadoch drobné doplnky bežne dostupné v domácnosti.

  1. Piškvorky

Kto by nepoznal hru “piškvorky”? Je to jednoduchá hra, ktorú môžu hrať dvaja hráči. Potrebujete papier a dva rôzne symboly pre každého hráča, napríklad krížiky a kolieska. Nakreslite na papier hraciu plochu s 3x3 políčkami.

Cieľom hry je umiestniť tri svoje symboly do jednej línie (vodorovnej, zvislej alebo diagonálnej), čím zablokujete možnosť súpera a vyhráte hru. Hráči sa striedajú v umiestňovaní svojich symbolov do políčok na hracej ploche. Prvý hráč, ktorý umiestni tri symboly do jednej línie, vyhráva. Ak sa všetky políčka zaplnia a nikto nevyhrá, hra skončí remízou.

  1. Snehuliak

Snehuliak je moderná verzia hry "obesenec". Hra je inšpirovaná obľúbenou zimnou aktivitou - stavaním snehuliakov. Cieľom hry je uhádnuť tajné slovo alebo frázu skôr, ako sa nakreslí celý snehuliak.

Jeden hráč si vymyslí slovo alebo frázu. Potom na papier nakreslí čiary, z ktorých každá predstavuje jedno písmeno tajného slova. Hráči sa striedajú v hádaní písmen. Ak hráč uhádne správne písmeno, vodca hry ho doplní do nakreslených čiar.

Ak hráč povie nesprávne písmeno, vodca hry nakreslí časť snehuliaka: najskôr kruh pre spodnú guľu, potom kruh pre strednú guľu, kruh pre hlavu, dve čiary pre ruky, cylinder, šál, dve oči a nakoniec úsmev, ak je slovo uhádnuté, alebo smutné ústa (opačný úsmev), ktorý znamená koniec hry.

  1. Spojte bodky a vytvorte štvorce

Táto hra predstavuje zábavnú a jednoduchú aktivitu, ktorá si získala popularitu medzi hráčmi všetkých vekových kategórií.

Základom tejto hry sú bodky, ktoré nakreslíte na papier. Čím viac, tým lepšie. Cieľom hry je spojiť bodky čiarami tak, aby ste vytvorili uzatvorené štvorce. Hráči sa striedajú v kreslení čiar medzi dvoma bodkami. Čiary nesmú prechádzať cez iné body a nesmú sa križovať s už nakreslenými čiarami.

Každý štvorec, ktorý vytvoríte, patrí vám. Označte si ho svojimi iniciálkami alebo iným dohodnutým symbolom. Hráč s najväčším počtom štvorcov na konci hry vyhráva.

  1. Dokresli obrázok

Dokresli obrázky je zábavná a jednoduchá hra, ktorá rozvíja kreativitu, fantáziu a umelecké zručnosti. Jeden hráč nakreslí na papier jednoduchý obrázok. Obrázok môže byť abstraktný, realistický alebo predstavovať akýkoľvek objekt, zviera, postavu či scenériu.

Potom posunie papier s náčrtom ďalšiemu hráčovi, ktorý môžu do obrázka dokresliť ľubovoľnú vec či predmet. Takto papier putuje medzi všetkými hráčmi, kým nevznikne ucelený obrázok.

Pred začatím hry si môžete stanoviť tému, napríklad výlet do lesa, rozprávka, zoologická záhrada a pod. To môže hru usmerniť a dodať jej zábavný rozmer.

  1. Kto? S kým? Kde? Čo robili? Ako?

Najzábavnejšie na tejto hre je, že nikdy neviete, ako sa príbeh skončí. Potrebujete papier a pero. Podstatou hry je do stĺpcov napísať Kto? S kým? Kde? Čo robili? Ako?

Prvý hráč napíše do stĺpca “Kto?” nejakú osobu, napr. Popoluška a preloží papier tak, aby ostatní hráči nevideli, čo napísal. Papier posunie ďalšiemu hráčovi.

Ten napíše do druhého stĺpca “S kým?” ďalšiu osobu, napr. s Batmanom a opäť preloží papier. Takto sa vystriedajú všetci hráči, až kým nevyplnia všetky stĺpce. Na koniec hráči papier roztvoria a prečítajú príbeh, ktorý spoločne vymysleli. Verte, že takýto príbeh vzpruží aj otca, ktorý už šoféruje niekoľko hodín.

 

Zaujímavosť: Páni, chcelo by to viac energie a vitality? Pomôžte si výživovými doplnkami, ktoré znížia únavu a pomôžu vám lepšie sa sústrediť nielen na dlhú cestu autom.

 

Dievčatá v aute

Zdroj: unsplash.com

Slovné hry

Slovné hry ponúkajú deťom oveľa viac než len zábavu. Dokážu upútať ich pozornosť, pobaviť ich a prinášajú aj mnoho ďalších benefitov, ako napríklad rozvoj slovnej zásoby, zlepšenie pamäte, rozvoj logického a kritického myslenia, zvýšenie sebavedomia a pod.

  1. Najdlhšia veta

Táto hra je vhodná vtedy, ak už máte väčšie deti s rozvinutejšou slovnou zásobou. Vašou úlohou totiž bude vybrať si jedno písmenko abecedy. Každý cestujúci následne vytvorí vetu, v ktorej sa bude každé jedno slovo začínať na toto písmeno (napr. Stano sedí sám so svojím synom). Víťazom je ten, komu sa podarí vytvoriť vetu z najviac slov.

  1. Hra na básnikov

Hra na básnikov je skvelá zábavka pre celú rodinu, ktorá precvičí vašu kreativitu a slovnú zásobu.

Vyberte si ľubovoľné slovo a povedzte ho nahlas. Ďalší hráč musí povedať slovo, ktoré sa s ním rýmuje. Hráči sa striedajú v rýmovaní slov. Každý hráč musí povedať nové slovo, ktoré sa rýmuje s predchádzajúcim slovom.

Ak hráč, ktorý je práve na rade, nedokáže vymyslieť slovo, ktoré sa rýmuje s predchádzajúcim slovom, prehráva. V takom prípade sa hra končí a víťazom sa stáva posledný hráč, ktorý dokázal vymyslieť rým.

  1. Piknik

Táto hra dokonale precvičí vašu pamäť. Začnite vetou: „Chystám sa na piknik a so sebou si beriem…“ Každá osoba pridá jednu vec, ktorú si vezme na piknik. Ostatní potom musia zopakovať všetky vymenované veci a pridať k nim ďalšiu.

Bude to vyzerať takto: „Chystám sa na piknik a so sebou beriem knihu, víno, ďalekohľad, lekárničku a…“ Kto si nezapamätá všetky slová a poradie slov, prehráva.

 

Inšpirácia: Počas dlhej cesty autom vás môžu prekvapiť aj nepredvídateľné udalosti. Buďte pripravení a majte poruke lekárničku. Viete, aké lieky zbaliť na cestu?

 

  1. Slovný futbal

Aj táto slovná hra dokáže byť poriadne zábavná. Vašou úlohou je začať nové slovo vždy na písmeno, na ktoré sa skončilo slovo posledného hráča. Ak napríklad začnete vy a poviete slovo „cesta“, ďalší hráč v poradí musí vymyslieť slovo na „a“. Ak si chcete pravidlá sťažiť, vyberte si iba nejakú konkrétnu kategóriu slov – napríklad názvy miest, zvieratá a podobne.

  1. Šijeme príbeh

Staňte sa rozprávačmi príbehov. Hra je veľmi jednoduchá, kreatívna a zábavná. Prv, ako začnete “šiť” príbeh, vyberte si tému (napr. Janko je prvý deň v novej škole). Prvý hráč povie prvú vetu, od ktorej sa bude príbeh rozvíjať (napr. Keď zazvonil budík, Janko si natiahol prikrývku cez hlavu). Ďalší hráč prispeje do príbehu svojou vlastnou vetou.

Hra takto pokračuje v podstate až dovtedy, kým vás neprestane baviť. Výsledkom bude určite zábavný, možno dokonca bizarný príbeh bez hlavy a päty, ktorý vás však rozosmeje. Vety si môžete zapisovať na papier. Budete tak mať spomienku na túto hru.

 

Dievčatá pozerajú von so strešného okna na aute

Zdroj: unsplash.com

Kartové hry

Kartové hry sú skvelou voľbou pre zábavu na cestách, ale je dôležité zvoliť si tie, ktoré nie sú príliš náročné na rozloženie kariet. Roztrúsené karty po podlahe auta alebo vlaku vedia poriadne potrápiť.

  1.  Uno

Uno je skvelá voľba pre kartovú hru na cesty. Je to jednoduchá hra, ktorú zvládnu aj deti, a vďaka malému balíčku kariet sa ľahko prenáša.

Existuje mnoho kompaktných cestovných balení Una, ktoré obsahujú menšie karty a odolné puzdro, vďaka čomu sú ideálne na cesty. Ak hráte s menším počtom hráčov, môžete z balíčka vybrať niektoré karty, aby ste hru urýchlili a zjednodušili.

  1.  Dobble

Medzi obľúbené hry, ktoré si ľahko zbalíte na cesty, patrí aj Dobble. Je to všestranná hra, ktorá sa dá hrať rôznymi spôsobmi. Existuje viacero minihier, ktoré môžete hrať s balíčkom Dobble kariet, a môžete si vymyslieť aj vlastné hry.

Dobble sa ľahko naučia aj malé deti. Cieľom je nájsť zhodný symbol medzi dvomi kartami, takže hru pochopia aj tí najmenší. Hráči sa striedajú v hľadaní zhodných symbolov a hra sa končí, keď sa minú všetky karty.

Balenie hry je malé a ľahké, ľahko sa zmestí do príručnej batožiny alebo batohu. To z nej robí ideálnu hru na cesty autom, vlakom alebo lietadlom.

  1. Sedmové karty

Existuje mnoho rôznych verzií hier so sedmovými kartami, z ktorých si môžete vybrať. Tu je niekoľko z najobľúbenejších:

Faraón (Farár):

Táto hra je pre 2 až 4 hráčov. Každému hráčovi sa rozdá 5 kariet. Zvyšná kôpka kariet sa položí do stredu rubom nahor. Prvá karta z kôpky sa vyloží na stôl lícom nahor. Hráči postupne vykladajú svoje karty. Vždy buď tú istú farbu alebo to isté číslo. Vyložiť môžu aj viac kariet naraz, ak sa jedná o „sériu“ (napr. dve osmy, traja králi, atď.)

Ak hráč nemá čo hodiť, berie si jednu kartu z kopy. Cieľom hry je zbaviť sa všetkých svojich kariet. Prvý hráč, ktorý sa zbaví všetkých svojich kariet, vyhráva hru.

Červeň berie:

Všetky karty sa rozdajú medzi hráčov rubom nahor tak, aby nikto nevidel, aké karty má. Hráči si vezmú svoju kopu kariet, nesmú sa však na ne pozrieť. Prvý hráč vyťahuje karty zo svojej kopy na ruke, po jednej zvrchu. Kladie lícom na stred.

Ak padne v strede červeň, ide ďalší hráč. Ten si zoberie celú kopu zo stredu, otočí ju rubom a uloží si ju naspodok kopy, ktorú drží v ruke. Zvrchu vyťahuje kartu po karte a kladie lícom do stredu. Ak padne v strede červeň, ide ďalší hráč. Kto sa zbaví svojich kariet ako prvý?

Vojna:

Ide o veľmi jednoduchú hru, ktorú zvládnu aj deti. Hra je určená pre dvoch hráčov. Na začiatku sa zamiešajú karty a balíček kariet sa rozdelí na dve polovice. Každý hráč si zoberie svoju polovicu kariet tak, aby nevidel hodnoty kariet. Následne obaja hráči naraz vyložia z balíčka najvrchnejšiu kartu tak, aby videli hodnotu karty.

Kolo vyhráva hráč, ktorý vyložil kartu s vyššou hodnotou – ten si vezme vyložené karty a vloží si ich na spodok svojho balíčka. Ak sa stane, že obaja hráči vyložia kartu rovnakej hodnoty, musia vyložiť ďalšie tri karty a práve hodnota tretej karty rozhodne o tom, kto si tieto karty vezme. Hru vyhráva hráč, ktorý získa všetky karty.

Zábavné aktivity na cesty

Zahrali ste sa už všetky slovné hry? Ponúknite deťom individuálne aktivity, ktoré ich na chvíľu zabavia a vám zároveň dajú možnosť na chvíľu si oddýchnuť a nabrať dych.

  1. Omaľovánky

Omaľovánky sú klasickou zábavou pre deti a existuje mnoho rôznych motívov, z ktorých si deti môžu vyberať. Nezabudnite si vziať farbičky, pastelky alebo fixky, s ktorými budú môcť kresliť.

  1. Kresliace tabuľky

Kreslenie na tabuľku je pre deti zábavná a pútavá aktivita, ktorá ich dokáže zabaviť na dlhší čas. Je to skvelý spôsob, ako sa uvoľniť a zbaviť sa stresu z cestovania. Výhodou je, že tieto tabuľky sa ľahko čistia a znova a znova ponúkajú prázdne plátno pre malého umelca.

Tabuľka je navyše tvrdá, nie je potrebná žiadna špeciálna podložka, ako to je v prípade maľovania na papier.

  1. Magnetická skladačka

Zabavte vaše deti skladaním obrázkov z magnetických dielikov podľa predlohy. Deti podľa kartičiek z magnetických dielikov skladajú zvieratká, princezné, dopravné prostriedky, postavičky alebo sa učia cudzí jazyk či čas a hodiny.

Praktické balenie zabezpečí, že sa hračka dá pohodlne prenášať, deti sa s ňou zabavia nielen doma, ale aj na dlhých cestách.

Chlapec a dievča pozerajú rozprávky na tablete

Zdroj: unsplash.com

Tablet a mobil nielen na rozprávky

Tablet a mobil môžu byť na dlhej ceste autom skvelým pomocníkom pre deti aj dospelých. Ponúkajú rôzne možnosti zábavy, a tým nemáme na mysli pozeranie iba filmov či tik-tok videí. Tu je niekoľko tipov, ako ich môžete využiť.

  1. Kráľ kvízov!

Kvízy sú skvelým spôsobom, ako si spríjemniť dlhú cestu autom a zároveň sa zabaviť a niečo naučiť. Pomôžu vám udržať pozornosť cestujúcich a precvičiť si mozgové bunky. Hľadajte kvízy na internetových stránkach, využite aplikácie s kvízmi alebo si stiahnite kvízy do mobilu či tabletu.

Tému kvízu prispôsobte posádke. Pre menšie deti to môže byť kvíz o rozprávkových postavičkách, pre staršie napríklad geografia alebo dejepis. Ak máte synov, ktorí sa zaujímajú o autá a motocykle, vyskúšajte kvíz zameraný na značky a modely vozidiel, prípadne kvíz o správnej údržbe auta.

 

Dobré vedieť: Vedeli ste, že motorový olej je jednou z najdôležitejších súčastí automobilu? Prečítajte si, aké funkcie plní a ako si vybrať ten správny.

 

  1. Teraz som DJ-om ja!

Ak je vaše dieťa dosť staré na to, aby dokázalo vybrať pieseň na YouTube alebo Spotify, prečo mu nedať kontrolu nad hudbou? Namiesto toho, aby pustilo zostavený zoznam skladieb, staňovte pravidlo, že po skončení jednej piesne musí vybrať ďalšiu.

Deti milujú túto aktivitu a zväčša si vyberajú svoje obľúbené pesničky, ktoré si môžu zaspievať, alebo novinky, ktoré by radi spoznali.

  1. Hádaj pieseň

Hrajte sa, bavte sa a zasúťažte si! Všetko toto vám umožní hrá “Hádaj pieseň”. Jeden hráč si na tablete vyberie pieseň. Môže si vybrať akúkoľvek pieseň, ktorú pozná, ale je vhodné vybrať takú, ktorú poznajú aj ostatní.

Pustí prvých 5–10 sekúnd piesne, prípadne akúkoľvek krátku časť piesne. Ostatní hráči pozorne počúvajú a snažia sa uhádnuť, aká pieseň to je. Hráč, ktorý správne uhádne pieseň, preberá tablet a dáva hudobnú otázku spoluhráčom.

  1. Rozosmejte celú rodinu

Využite webové stránky s vtipmi, aby ste rozosmiali posádku auta. Na internete existuje mnoho webových stránok, ktoré ponúkajú vtipy pre deti aj dospelých. Stačí zadať do vyhľadávača "vtipy pre deti" alebo "vtipy na cestu autom" a nájdete hneď niekoľko možností.

Existuje aj mnoho aplikácií, ktoré obsahujú vtipy pre rôzne vekové kategórie. Stačí si aplikáciu stiahnuť do tabletu a už máte zábavu na cestách poruke.

  1. Podcasty

Podcasty sa stávajú čoraz obľúbenejším spôsobom, ako tráviť čas na cestách. Ponúkajú širokú škálu tém, od zábavy a humoru až po vzdelávanie a informácie. Či už cestujete sami alebo s rodinou, určite si nájdete podcasty, ktoré vás zabavia a obohatia.

Existuje mnoho aplikácií na podcasty, ktoré vám umožňujú prehľadávať podcasty podľa rôznych kategórií, kľúčových slov a názvov. Môžete si tiež stiahnuť epizódy podcastov pre offline počúvanie, aby ste nemuseli míňať dáta na internete.

 

2 dievčatá spia v aute na ceste na výlet

Zdroj: unsplash.com

Niekoľko tipov navyše

Ešte stále na ceste a všetky tipy vyčerpané? Máme pre vás ešte pár naviac.

  1. Cestovné škatuľky s prekvapením

Cestovná škatuľka s prekvapením je jednoducho škatuľka, detský kufrík alebo box na desiatu naplnený rôznymi drobnosťami, hračkami a aktivitami, ktoré deti zabavia počas cesty.

Môžete ju naplniť čímkoľvek, čo si viete predstaviť, od hračiek a kníh až po maškrty a kreatívne potreby. Prispôsobte obsah škatuľky veku a záujmom vašich detí. Výborný nápad je napríklad tričko s potlačou, ktoré vám bude dovolenku pripomínať aj po návrate domov.

Pamätajte, že takáto cestovná škatuľka má byť prekvapením, preto si dajte záležať na tom, aby vás deti pri jej príprave nevideli. Dajte deťom škatuľku na začiatku cesty a nechajte ich objavovať poklady vo vnútri postupne.

  1. Pečieme chlebíky

Keď už ste vyskúšali všetky hry a aktivity a deti sa nevedia upokojiť, je čas na pohotovostnú hru: "Pečieme chlebíky". Táto hra dokáže “skrotiť” aj tie najneposednejšie deti a vniesť do auta ticho a pokoj.

Vysvetlite deťom, že sú chlebíky, ktoré je potrebné upiecť dozlatista. Kým sa však budú piecť, nesmú rozprávať, spievať, ani vydávať žiadne zvuky. Ak niekto poruší pravidlá, vypadáva z hry. Aby ste hru spravili napínavejšou, môžete pre víťaza pripraviť cenu. Môže to byť nová hračka, kniha, sladkosť alebo extra výhoda, napríklad víťaz bude môcť plávať v hotelovom bazéne o pár minút dlhšie, alebo bude môcť večer zostať dlhšie hore.

  1. Nepodceňujte silu občerstvenia

Občerstvenie je kľúčové pre udržanie pohody detí počas dlhej cesty autom. Keď majú deti plné brušká, sú menej podráždené a majú väčšiu chuť na rôzne hry a aktivity. Malé občerstvenie im pomôže udržať si energiu a dobrú náladu.

Tipy na výber občerstvenia:

  • Vyberajte zdravé a výživné možnosti: Namiesto sladkostí a chipsov sa zamerajte na ovocie, zeleninu, jogurty, orechy a cereálne tyčinky.
  • Uľahčite im konzumáciu: Nakrájajte ovocie a zeleninu na malé kúsky a zabaľte občerstvenie do malých krabičiek alebo vrecúšok, aby sa s ním deti ľahko manipulovalo.
  • Nezabudnite na vodu: Dbajte na to, aby deti mali dostatok tekutín, aby sa predišlo dehydratácii.
  • Ponúkajte občerstvenie v pravidelných intervaloch: Nečakajte, kým deti povedia, že sú hladné. Ponúkajte im malé občerstvenie každú hodinu alebo dve.

 

Súrodenci v aute pred odjazdom na dovolenku

Zdroj: unsplash.com

Na záver

Dlhá cesta autom s deťmi spôsobuje vrásky na tvári rodičov už niekoľko dní pred štartom. S trochou plánovania a kreativity však môžete premeniť cestu na zábavu a dobrodružstvo pre celú rodinu. Využite tipy a rady uvedené v tomto článku a vytvorte pre svoje deti nezabudnuteľnú cestu plnú hier, aktivít, smiechu a zážitkov.

Nezabudnite, že najdôležitejšie je, aby sa vaše deti cítili komfortne a spokojne. Dbajte na ich potreby, robte si prestávky na toaletu a pretiahnutie nôh a doprajte im dostatok jedla a pitia. Ak budú deti spokojné, aj vy si cestu užijete oveľa viac. Prajeme vám príjemnú a bezpečnú cestu plnú zábavy a smiechu!

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autor: Eva Dedinská, Skúsená SEO copywriterka a autorka 9 kníh

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia